Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Ralph Vaughan Williams – noty

"Zdá se, že lidi nikdy nenapadne, že člověk chce jen psát hudbu."

Jméno Ralph Vaughan Williams (1872-1958) se stalo synonymem pro dramatické symfonie, dechberoucí tulácké písně, strhující koncerty či majestátní sborovou hudbu. Zde najdete všechny noty pro skladby jednoho z nejvýznamnějších anglických skladatelů.

Oživení anglické klasické hudby

Významným pramenem skladatelovy tvorby byla britská renesanční a barokní hudba obdobně jako anglické lidové písně, které sám sbíral a publikoval. Tyto zdroje významně ovlivnily jeho tvorbu a oživily tím anglickou klasickou hudbu.

Nejznámější z jeho písní jsou Songs of Travel (edice pro nízký hlas) z roku 1907 na motivy básní Roberta Louise Stevensona. V roce 1910 pak měla premiéru A Sea Symphony, Williamsova první symfonie, která položila základy anglické symfonické hudby 20. století.

Mezi jeho nejznámější díla patří Fantasia On A Theme By Thomas Tallis pro dva smyčcové orchestry z roku 1910 a The Lark Ascending pro housle a malý orchestr z roku 1914. O "The Lark Ascending" řekla jeho druhá žena Ursula:
"Uchopil literární myšlenku, na níž vystavěl své hudební dílo... a rozezněl housle zpěvem i letem ptáka, místo toho, aby jednoduše zhudebnil báseň."

Vaughan Williams byl pro svou sugestivní hudbu žádán i v oblasti filmu: jeho 7. symfonie, Sinfonia Antartica, pochází z jeho filmové hudby k filmu "Scott of the Antarctic".

Citáty Vaughana Williamse:

Kromě hudebního talentu měl Vaughan Williams zřejmě i smysl pro humor:
Věta "Zdá se, že lidi nikdy nenapadne, že člověk chce jen psát hudbu.", byla Williamsovou odpovědí na otázku, zda jeho hudba k 6. symfonii měla být programního charakteru.

Jednomu hudebníkovi, který se při zkoušce poměrně disonantní Symfonie č. 4 f moll ptal na konkrétní notu, Vaughan Williams údajně řekl: "Vypadá to špatně a zní to špatně, ale je to správně. Nevím, jestli se mi to líbí, ale tak jsem to myslel."

Další díla Ralpha Vaughana Williamse a o něm:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika