Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Johann Sebastian Bach - Noty

Jen z jednoho by se dalo čerpat vždy znovu - z J. S. Bacha!" (Robert Schumann)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) je více než jen ztělesněním barokní hudby. Před obrovským množstvím a nevyčerpatelným bohatstvím jeho děl člověk žasne a přemýšlí, jak něco takového mohl dokázat jediný člověk.

V obchodě Stretta najdete vše ze širokého spektra Bachových skladeb.

Více o Bachově životě se dozvíte zde:

Dvorní hudebník Bach

Po několika angažmá jako chrámový varhaník, kde se se svými improvizačními schopnostmi a harmonickými experimenty často setkával s nepochopením, nastoupil J. S. Bach v roce 1708 na místo dvorního varhaníka a komorního hudebníka vévody sasko-výmarského. V této době zkomponoval většinu svých varhanních skladeb (varhanní skladby J. S. Bacha).
V roce 1714 byl povýšen na koncertního mistra dvorního orchestru. S tím souvisela povinnost pravidelně skládat kantáty pro nedělní bohoslužby. V té době zkomponoval asi 300 kantát z nichž se dochovalo asi 200.

Od roku 1717 působil Bach jako kapelník knížete z Anhaltu-Köthenu. Zde skladatel žádnou duchovní hudbu nekomponoval. V této době vzniklo mnoho jeho instrumentálních děl, např. Braniborské koncerty

Kantor u sv. Tomáše

Pro své posledním působiště si Bach v roce 1723 vybral Lipsko. Zde přes 25 let zastával funkci kantora při kostele sv. Tomáše. Staral se o hudbu ve čtyřech hlavních lipských chrámech a vyučoval na internátní svatotomášské škole . Chlapecký sbor svatého Tomáše je dodnes jedním z nejvýznamnějších chlapeckých sborů s dlouhou tradicí na světě. V posledních letech svého života byl Bach téměř slepý. Napsal díla, která jsou považována za souhrn a vrchol kontrapunktického umění, například "Hudební obětina" nebo "Umění fugy". Součástí tohoto pozdního díla je ve své konečné podobě také Mše h-moll.

Bachovo hudební dědictví

Jak bylo v 18. století běžné, Bachova díla po jeho smrti rychle upadla v zapomnění. Zájem byl pouze o novou hudbu. Skladatelovi synové a jeho nástupci v úřadu tomášského kantora však jeho památku a dílo zachovali. Skladatelé vídeňského klasicismu jako Wolfgang Amadeus Mozart nebo Ludwig van Beethoven obdivovali Bacha především jakožto geniálního kontrapunktika a vzdělávali se z jeho děl.
Renesance Bachovy tvorby přichází v 19. století, kdy zájem o Bachovu hudbu podnítila především obnovená premiéra Matoušových pašijí v Berlíně v roce 1829, které provedl Felix Mendelssohn-Bartholdy. Dalším významným mezníkem bylo první kompletní vydání Bachových děl, které vzniklo v letech 1850-1899. Základem dnešních moderních vydání je tzv. "Neue Bach-Ausgabe" vydávaných v letech 1954-2007, zpočátku jako společnou německo-německou produkci, nakladatelstvím Bärenreiter.
Originální partitura Bachova „Mše h-moll byla v roce 2015 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Synové J. S. Bacha - skladatelé

Johann Sebastian Bach pocházel z velké tradiční rodiny hudebníků. V této tradici pokračovali i jeho čtyři synové, kteří se rovněž stali hudebními skladateli. Dostali se až do Londýna nebo Milána. Jejich díla představují přechodné období mezi hudbou baroka, jehož příkladem byl jejich otec, a hudbou klasicismu.

Vesmír Johanna Sebastiana Bacha ve Strettě:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika