Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Orlando di Lasso – noty

K nejvýznamnějším skladatelům renesančním duchovní i světské hudby patří také skladatel Orlando di Lasso (1532 - 1594). Na rozdíl od Palestriny, který se plně realizoval v římském prostředí, lze Orlanda di Lassa nazvat pravým multikulturním umělcem, který prošel celou hudební Evropou. Více o jeho životě a všechny noty na jeho skladby vám nabídneme zde!

Život skladatele

Orlando di Lasso (někdy také Orlandus Lassus) je poslední velký frankovlámský skladatel období renesance. V jeho díle nalezneme otisky všech kultur, které měl Lasso při svých častých cestách možnost poznat (Nizozemí, Sicílie, Itálie, Anglie, Francie, Německo). Po studijních letech zakotvil v roce 1556 v mnichovské dvorní kapele, jejíž vedení posléze v roce 1564 také převzal a které zůstal věrný až do své smrti. Není divu - mnichovská dvorní kapela patřila ve své době k absolutní hudební špičce. Lasso měl k dispozici na tehdejší dobu ohromující počet hudebníků - 56 zpěváků a 30 instrumentalistů. Orlando di Lasso také vychoval celou řadu hudebních skladatelů, mezi nejznámější patří Johannes Eccard a Giovanni Gabrieli.

Dílo skladatele

Lassovo dílo je ve své podstatě výrazně všestrannější než dílo Palestrinovo. V duchovní oblasti jsou nejvýznamnější jeho moteta, kterých zkomponoval zhruba 1200. Jsou komponována relativně volně a často přebírají prostou písňovou melodiku. Četně zastoupeny jsou také mše, magnificat, lamentace a žalmy.

Zhruba polovina skladatelovy tvorby je věnována světským skladbám. Lasso komponoval především madrigaly, villanelly, chansony a písně, ve kterých využívá nejen svoji mistrovskou polyfonní techniku, ale také i smysl pro humor a vtipnou zvukomalbu (např. madrigaly "Mattona mia cara" nebo "Echo"). V Lassových dílech se postupně stabilizuje moderní harmonické vnímání (dur / moll), čímž se jeho hudba stává plně srozumitelnou i dnešnímu posluchači.

Další odkazy na dílo Orlanda di Lasso:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika