Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Barokní orchestr – noty

Pojem barokní orchestr nám v současné hudební terminologii vymezuje obvyklé nástrojové obsazení větších instrumentálních souborů barokní hudby. Prohlédněte si noty a partitury zkomponované pro barokní orchestr, všechny notové materiály a další informace naleznete zde!

Nástroje v barokním orchestru

Nástrojové složení a struktura barokního orchestru se značně liší od současného moderního symfonického orchestru. V oblasti smyčcových nástrojů nalezneme v barokním orchestru kromě běžných nástrojů především skupinu viol da gamba, pestrá je skupina barokních hobojů, nejrůznějších typů fléten, trubek a pozounů. Široká je skupina nástrojů užívaných pro hru basso continuo - cembalo, loutna, varhany. Barokní orchestr bývá tvořen v průměru dvaceti nebo méně hráči, historicky doloženy jsou však i mnohem větší produkce čítající dokonce i 100 instrumentalistů.

Složky barokního orchestru

Na rozdíl od moderního orchestru, kde mohou mít nástroje melodickou i doprovodnou úlohu, jsou role v barokním orchestru obvykle rozděleny mnohem přísněji. Barokní orchestr se skládá ze dvou složek: fundamentu (tvořenému violoncellem, kontrabasem, fagotem, loutnou, cembalem a varhanami) a vrchních melodických hlasů (housle, flétna, hoboj, atd.).

Žesťové nástroje (především trubky) a tympány byly užívány většinou pouze pro slavnostní příležitosti nebo vokálně-instrumentální skladby s oslavným charakterem (nenajdeme je například v žádných postních či pašijových skladbách).

Kapelník

Kapelník dirigoval obvykle od cembala či varhan (J. S. Bach), nebo se přímo podílel na provedení skladby jako houslista (A. Vivaldi). Ve Francii byl obvyklý způsob řízení orchestru pomocí úzké dirigentské hole (J. B. Lully), z níž se postupně vyvinula dnešní dirigentská taktovka.

Nejvýznamnější skladatelé hudby pro barokní orchestr:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika