Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Franzouzské chansony – noty

Žánr francouzského šansonu vznikl ve 20. století. Má značné široké stylové rozpětí. Původně pojem označoval francouzskou středověkou světskou píseň.

Objevte zde všechny partitury největších hitů francouzského šansonu a dozvíte se více o jedné z nejdůležitějších forem francouzské kultury!

1890 - 1960: Kabaret a hudební síň

Na konci 19. století vznikl žánr kabaretních písní, který se odlišuje od klasického stylu francouzské písně a francouzské opery. Divadelní a hudební produkce se etablovaly i v kavárnách a varieté. mezi nejznámější dodnes patří samozřejmě "Moulin Rouge", "Les Folies Bergères", "Le Chat Noir" a "L’Olympia".

Ve 30. letech 20. století se zrodila jedna z největších hvězd francouzské písně - Édith Piaf. Po ní následovali další význační umělci jako Yves Montand, Henri Salvador, Annie Cordy a mnoho dalších.

1960 - 2000: Pop a rock

V 60. letech 20. století se zrodila rocková hudba, která hudebně ovlivnila i chanson. Byl to začátek éry fanoušků, kteří blouznili o svých mladých idolech - Johnny Hallyday, Claude François , Sylvie Vartan, Françoise Hardy a mnoha dalších.

Na konci roku 1970 vznikla "rocková opera" Michela Bergera a Luca Plamondona Starmania, která otevřela cestu žánru francouzské hudební komedie. Následovaly filmy "Notre Dame de Paris", "Desatero přikázání", "Romeo a Julie" a další.

Od roku 2000 do současnosti

Na začátku roku 2000 zazářily některé původně muzikálové zpěvačky, například Garou a Lara Fabian. Brzy se však pozornost přesunula na zpěváky s vlastními texty, jako byli Raphaël, Carla Bruni a Bénabar, kteří sklidili velký úspěch.

Belgický zpěvák Stromae se na francouzské hudební scéně prosadil v roce 2013 albem "Racine Carré", které se stalo nejprodávanějším albem desetiletí. Jeho jedinečný styl podtrhuje sofistikované texty, které připomínají texty jeho krajana Jacquese Brela.

Dnes je městská hudba, která vznikla v 90. letech, základem současného francouzského šansonu, mimo jiné s Maître Gims, Soprano a Sexion d’Assaut.

Další francouzské chansony:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika