Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Liturgický rok – noty

Nejen vlastní narozeniny, ale i nejrůznější oslavy, vzpomínky či zvyky, se v našem životě vracejí pravidelně každý rok. Není tedy překvapivé, že stejný princip funguje i u svátků církevních. Nazýváme jej liturgickým rokem.

Na rozdíl od kalendářního roku začíná liturgický rok obdobím adventu a končí předcházející nedělí, která se v katolické církvi nazývá Neděle Krista Krále a v protestantské církvi Smrtnou nedělí. Náboženská témata korespondují s přírodními cykly: V temném zimním období přichází Kristus na svět jako světlo, na jaře se o Velikonocích slaví vítězství života nad smrtí a s postupujícím podzimem si církev připomíná pomíjivost a smrt.

Vedle těchto obecných obsahů necházíme v kalendáři i celou řadu konkrétnějších svátků a památných dnů: k uctění Panny Marie, apoštolů, evangelistů či světců, na události jako Nový rok a Den díkůvzdání a také na svátky Páně. V novější době jsou některé neděle věnovány obecnějším tématům, jako je rodina nebo světová misie. Reformované církve se liší od katolické církve v některých svátečních dnech a také v označení "nesvátečních" nedělí.

Hudba liturgického roku:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika