Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Noty a učebnice pro sbor

Pěvecké sbory dělíme podle různých kritérií. Nejčastěji na sbory smíšené, mužské, ženské a dětské. Sbory provádějí hudbu a capella, s klavírním doprovodem nebo s různými instrumentálními soubory či velkými orchestry.

Počátky sborového zpěvu tvoří gregoriánský chorál. Přes Palestrinu a di Lassa se dostáváme k J. S. Bachovi. Společně s Telemannem a Händlemtvoří jeho díla jeden z vrcholů vokální hudby, ve kterém staví sbor do kontrastu se samostatně hrajícím orchestrem.

V období klasicismu vznikla především duchovní díla. J. Haydn, Mozart, Schubert und Beethoven zkomponovali mnoho mešních kompozic pro liturgické potřeby. Ovšem i v opeře získává sbor postupně důležitější a větší roli.

Nejvýznamnějšími formami romantické sborové tvorby byly především sborové písně a oratoria. Nejznámější díla tohoto období jsou Elias und PaulusMendelssohna-Bartholdyho, Requiem Johanessa Brahmse a G. Verdiho. Rekord v obsazení vytvořilo v oblasti a capella v této epoše Mendelssohnovo moteto „Hora est“. Všechny hlasové skupiny jsou zastoupeny dokonce čtyřikrát. Velké sborové symfonie, jako např. skladatele Gustava Mahlera, zůstávají spíše výjimkou.

Ve dvacátém století komponovali pro sbor např. skladatelé Webern a Schönberg. Z českých autorů můžeme zmínit např. Leoše Janáčka či Bohuslava Martinů.

Od druhé poloviny 20. století se objevují nové typy sborů jako gospelový sbor, popový či jazzový sbor. Velké popularitě se dnes těší skladatelé jako Rutter, Gjeilo und Whitacre.

Najděte ty správné materiály pro váš sbor:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika