Základní filtry
Nástroj
Hudební sloh
Klíčové slovo
Vydání
Výuka hry a nácvik
Jazyk
Obtížnost

Renesance (1400–1600) – noty

Vznik uměleckého slohu je vždy důsledkem toho, jak lidé nahlížejí na svět okolo sebe. I ke vzniku renesance přispěla změna společenského vývoje a světového názoru. Základní hybnou myšlenkou renesance se stal tzv. humanismus (z latinského "hummanus" - lidský). Církevní dogmata jsou bořena vědeckými poznatky, umění hledá inspiraci v antice a jejím harmonickém pohledu na svět. Další informace o renesanční hudbě a skladatelích té doby vám nabízíme zde.

Hudba v renesanci

Neotřesitelnou vedoucí pozici má v renesanci vokální polyfonní (vícehlasá) hudba. V ní se zhmotňuje renesanční touha po dokonalém tvaru a racionální logické propracovanosti. V duchovní hudbě zůstává nejdůležitější formou cyklická mše (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei), kterou doplňují další hudební útvary: moteto, litanie, žalmy či magnificat. I světská vokální hudba získává jasné obrysy - oblibu si získal především renesanční madrigal či vícehlasé písně a strukturálně jednodušší chansony.

Základní prvky vokální vícehlasé hudby

Na rozdíl od předchozích uměleckých slohů se v renesanci začíná uplatňovat nový formotvorný princip - imitace. Krátké a živé téma se přesouvá z hlasu do hlasu a skladatel k němu vytváří protimelodii. V některých skladbách najdeme i tzv. "cantus firmus" (vedoucí výchozí hlas) - jedná se o téma převzaté z gregoriánského chorálu nebo lidové písně, které skladatel uvádí v dlouhých notových hodnotách a tvoří tak harmonický základ polyfonní struktury. Jako poslední prvek pak přichází kánon, který tvoří zřetelný vývojový předstupeň barokní fugy.

Renesanční instrumentální hudba

Renesance tvoří předěl ve vývoji instrumentální hudby směrem k její samostatnosti. V zásadě existuje ve třech základních podobách - hudba doprovodná (doprovázející sborový či sólový zpěv), hudba taneční a čistá instrumentální sólová či ansámblová hudba. Velký rozmach prožila díky technickému vývoji a širokému rozšíření nástroje především renesanční varhanní hudba). Na konci 16. století pak můžeme pozorovat vznik prvních vokálně instrumentálních skladeb a bassa continua.

Význační renesanční skladatelé:

Verband deutscher MusikschulenBundesverband der Freien MusikschulenJeunesses Musicales DeutschlandFrankfurter Tonkünstler-BundBundes­verb­and deutscher Lieb­haber-OrchesterStützpunkt­händ­ler der Wiener Urtext Edition

© 2004–2024 Stretta Music. Obchod s hudebninami – objednání a nákup notového materiálnu online.

Váš specialista na noty všeho druhu. Online obchod s notami, hudebninami a stahohovatelným audiomateriálem, knihami, hudebními stojany, pultovými lampami a dalším příslušenstvím.

Pro zemi Celosvětově existuje samostatná webová stránka Stretta. Pokud má být vaše objednávka doručena do této země, můžete se na tuto stránku přepnout, aby se správně zobrazily dodací lhůty a přepravní podmínky. Váš nákupní košík a zákaznický účet zůstávají zachovány.

cs-netPřejít na Stretta Music Celosvětověcs-czZůstat na Stretta Music Česká republika